Hayatı Anlamlandırma Endüstrisi ve Metaverse

Hayatı Anlamlandırma Endüstrisi ve Metaverse

Dünyanın ilk Metaverse evliliği bu hafta sonu gerçekleşti.Amerika’da kariyer koçu olarak yaşamını sürdüren Traci Gagnon, evlilik törenini sanal ortamda da eş zamanlı gerçekleştirdi. Dünyanın ilk Metaverse evliliği olarak literatüre geçen evlilik bize bu muhteşem sanal dünyanın yaratıcılık ve özgürlük sınırını yeniden tanımlayacağını ispatlar nitelikte.

“Senkronik ve diyakronik bağlamda insanın kültürel gelişimini belirleyen, toplum yaşamını değiştiren, dönüştüren temel unsurların başında teknoloji gelmektedir”. Günümüzden 200 yıl önce bir kilo domatese sahip olmak isteyen insanın yapacağı şey genel manada belliydi. Toprağı hazır hale getirmek, tohum ekmek ve ilgilenmek hasat edip tüketmek, veya tüm bu süreçleri kendisi adına yapan yetiştirici için makul bir ücret ödemekti.Fakat bu durumda dahi sürecin işleyişi hakkında bilgi ve tecrübeye sahip tohumdan sofraya kadar süreci anlamlandıran başka uğraş ve bilgilere sahiptik.Bu eylemde istek ile hazır bulma arasında geçen 6–7 aylık süreçte hayatını domates yetiştirerek anlamlandıran insan için; başka uyaran ve bu uyaranların geliştirdiği anlamlandırma çabası kıtlığı sosyokültürel açıdan teknoloji ile olan ilişkimizin derinliğini ve yönünü belirlemektedir.

Günümüzde insanın bir kilo domatese sahip olma süreci saniyeler içerisinde parmak ucuyla sipariş vermeyle başlayıp dakikalar içerisinde kapımıza asılmasıyla son bulmakta. Bu saniyeler ve dakikaları yukarıdaki 6–7 aylık süreden çıkardığımızda kalan zaman HAYATI ANLAMLANDIRMA ENDÜSTRİSİ’ nin talep girdisi ve fırsat görüsüdür.

OECD ; Mart 2021 yılında yayınladığı MISSION-ORIENTED INNOVATION POLICY IN JAPAN raporunda, Japonya’nın “Dijital Teknoloji Devrimi” nde insanın konumlanması için geliştirdiği Toplum 5.0 metoduna atıfta bulunarak , teknolojik büyüme, teknolojik rekabet, gelecek kurgusu önündeki zorluk ve fırsatların merkez odağına insanın teknolojiyle özdeşleme sürecini yerleştirmiştir. Raporda, Japonya’ da önümüzdeki 5 yıl içerisinde “Dijital İnsanlara” kimlik verilmesi, özlük haklarının tanımlanması , dijital insanlarla evlilik gerçekleştirmek için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gibi politikalardan bahsedilmektedir. 2030 yılına kadar (bence çok daha erken) günümüzde insanın yaptığı tüm işlerin dijital insanlar tarafından yapılması ve Dijital/Sanal Japonya ülkesinin yaratılması hedefi olan Japonya’ da insanlar ne yapacak dersiniz? Peki bu dijital insanlarla yaşamayı hatta çoğalmayı! Nasıl becerecek ?

HAYATI ANLAMLANDIRMA ENDÜSTRİSİ bunu tabi ki bizim yerimize düşündü ve METAVERSE dünyayı yarattı. Teknoloji Meta’ larıyla tüm hayati bağlantılarımız ve geleceğimiz yine bu Meta’ların tasarım kabiliyetine teslim. “Teknoloji Kulu” insanların METAVERSE yolculuğu, tarladaki domatesten içimizdeki dijital insana nasıl dönüşecek düşünmeye okumaya ve yazmaya devam edeceğim. (Domatese do’meta’s diyeceğimiz günler yakın 🙂

Benzer İçerikler

Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası Yürürlüğe Giriyor

KOBİ ve Start-up lar için Yeni Bir Dönem Başlıyor!

MODERNLEŞME VE İNOVASYONUN DOĞUŞ SÜRECİ

DUR ARTIK. Dur ve düşün.

Zeka ve Yapay Zeka

İNOVASYON ve TASARIM İLİŞKİSİ

Merak ettikleriniz hakkında detaylı bilgi almak için mesaj gönderin.
En kısa sürede dönüş yapacağım.