İNOVASYON ve TASARIM İLİŞKİSİ

İNOVASYON ve TASARIM İLİŞKİSİ

İNOVASYON BİR TASARIM SÜRECİDİR.

Bugün sizlere aynı zamdan yüksek lisans tezim için geliştirdiğim bir hipotezimden bahsetmek isterim. İnovasyon bir tasarım sürecidir! Türkçeye Yenilik olarak geçen İnnovation, bir değişim sürecini çağrıştırıyor olsada ona sadece Değişim veya Yenilik demek haksızlık olacaktır.

İnovasyon hammaddesi bilgi ve yaratıcılık olan , iyileştiren, güçlendiren ve rekabet şansını arttıran sistematik bir “Yenilik Tasarım Sürecidir”. Uzun yıllar Kalite Sistemleri danışmanlığı ve sonrasında denetçiliği yapmış birisi olarak söylemeliyim ki, İnovasyon gibi kompleks bir süreci özellikle kurumsal alt yapısı oturmamış işletmelerde uygularken, bir sistem olarak kurgulamak sürekliliğini sağlamak adına doğru bir yaklaşım olacaktır. Süreklilik ve sürdürülebilirlik kavramlarını özellikle geliştirilecek kolaylaştırıcı yöntemlerle beslemek ve zinde tutmak yani “İnovasyon Yönetim Sistemi”ni tasarlamak gerekmektedir.

Danışmanlıklarını yürüttüğüm firmalarda sıklıkla Ar-Ge süreciyle karıştırılan İnovasyon süreci aslında, bir organizasyonu Ar-Ge süreçlerine götüren ihtiyaç, problem, fikir veya fırsat görüsüyle başlar.Bu girdileri geliştiren ve modelleyen Design Thinking gibi yöntemler firmanın çalışanlarının ve ilgili çevrenin sürece dahil olmasına olanak tanıyabilir. İnovasyonun tüm dünyada kabul görmüş ve ekonomik boyutunu da tanımlayan ifadesiyle “fayda sağlayan değeri” üretmek için effective bir sistem tasarlamak ve böylelikle çıktısı olan ürün,proses,servis, sosyal fayda gibi değerlerin optimize olmasını sağlamak büyük önem arz etmektedir.

İnovasyon Tasarım Sürecini başlıklar halinde tanımlamak ve kurguya böyle başlamak, bir “İnovasyon Tasrımcısı” olarak benimde sıkça tercih ettiğim etkili bir yöntemdir. İnsan Merkezli Tasarım, İş Stratejisi, Araştırma, Organizasyonel Değişim ve Öğrenme olarak bu başlıkları sıralayabiliriz .Bir İnovasyon Tasarımcısı organizasyonların şimdi ve yarın olmaları gerektiği noktayı tasarlarken, araç çantasında çeşitli uygulayıcılarla bir İnovasyon Yetenek Haritası oluşturmakla işe başlamalıdır.

Yetenek Haritası, bir tasarımcının benzersiz tasarım kombinasyonunu geliştirip yönteme dönüştürecek, 4 ana çekirdek ve 12 alt bileşenden oluşan yetenek ve deneyimler dizinini Örümcek Ağı Diyagramıyla modellenmiş hali görselde ki gibidir.

Tüm bu aşamaları adım adım anlatmadan önce 4 ana çekirdekten bahsetmek ve aralarındaki ilişkiyi doğru tanımlamak gerekmektedir. Yani İnsan ve Fikirler, Uygulama ve Yönetim ilişkisinin doğru belirlenmediği bir tasarım kombinasyonunda başarıdan söz etmek mümkün olmayacaktır. Dilerseniz bir sonraki makalemde bundan bahsedelim.

Benzer İçerikler

Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası Yürürlüğe Giriyor

KOBİ ve Start-up lar için Yeni Bir Dönem Başlıyor!

MODERNLEŞME VE İNOVASYONUN DOĞUŞ SÜRECİ

DUR ARTIK. Dur ve düşün.

Zeka ve Yapay Zeka

BEYOND GAMES İZMİR 2024

Merak ettikleriniz hakkında detaylı bilgi almak için mesaj gönderin.
En kısa sürede dönüş yapacağım.